IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва насред спекулации за облекчаване на Covid мерките в Китай*

Пазарът усеща, че нещо е започнало в Китай, и никой не иска да го пропуска, обясни анализатор

10:00 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва до над 90 долара за барел, след като суровинните и фондовите пазари в Азия получиха подкрепа от оптимизма, че Китай може да разхлаби своите строги противоепидемични мерки, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,90%, или 1,80 долара, до 96,47 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 2,13%, или 1,88 долара, до 90,05 долара за барел. Сортът е напът да запише втори седмичен ръст, след като в социалните мрежи в Китай започнаха да се разпространяват слухове, че Пекин може да промени политиката си за нулев брой новозаразени с коронавирус. За положителните нагласи в петък допринасят и новините, че страната може да прекрати системата, която наказва авиокомпаниите, донесли положителни случаи от чужбина.

Политиката за нулев брой новозаразени разчита на частични или пълни блокирания, както и на масови тествания, за да се прекъсне разпространението на заразата. Това обаче оказва влияние на търсенето на енергия в най-големия вносител в света. От Bank of China International Ltd. прогнозират, че търсенето на петрол в страната ще намалее с 400 хил. барела на ден през 2022 г. заради противоепидемичните мерки.

„Пазарът усеща, че нещо е започнало там, мислейки, че където има пушек, има и пожар“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. “Никой не иска да закъснее за партито по случай отварянето на Китай“, допълни Инес.

По-рано тази седмица подобни спекулации отново доведоха до поскъпване на „черното злато“, но топ представител на здравните власти в страната заяви, че към момента политиката за нулев брой новозаразени остава водещ подход за справяне с пандемията.

По-рано Саудитска Арабия намали цените за клиентите си в Азия, посочвайки като причина опасенията за перспективите за търсенето. Кралството продава почти всичкия си петрол под дългосрочни договори в региона. Въпреки това от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, се подготвят за още едно намаление в добива този месец, като предстои през декември да влязат в сила още санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва заради инвазията в Украйна.

*Към 09:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още